< wstecz / vissza

Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

2013. december 3-án a Nemzetiségek Házában (Bp. XIII ker. Övezet u.5)

megtartott közmeghallgatása

Bejelenti a napirendi pontokat, az alábbiak szerint:

1. Rövid beszámoló a Testület 2013. évi munkájáról.

2. A 2014.évi munkaterv vázlata

Nagy Alicja elnök tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a XIII. kerületi Főpolgármesteri Hivatal pénzügyi támogatásán kívül 450 ezer Ft megnyertük a XIII. kerületi Önkormányzat által meghirdetett pályázatban, amelyet két magas rangú kulturális rendezvényre fordítottunk: 250 ezer Ft a XIII. kerületi Nemzetiségi Fesztiválra május 26-án és 200 ezer Ft a II. Lengyel Fesztiválra és VI. Polonia Gálára június 15-én.

Emelett a 2013. évi feladatalapú pályázaton elnyertünk 1 019 ezer Ft.

Ennek köszönthetően nagyon sikeresen tudtunk dolgozni. Voltak magas rangú rendezvények, amelyeket teljesen egyedül szerveztünk, de sok rendezvényt közösen készítettünk a Fővárosi Lengyel Önkormányzattal, a XVIII. és II. kerületi Lengyel Önkormányzattal, a „Polonia Nova” Egyesülettel.

Már múlt év óta működik a web oldalunk: www.lengyel13.hu, ahol mindenféle információk, képeket töltunk fel az önkormányzatunk munkájából.

Önállóan megrendeztünk a következő nyílt rendezvényeket:

1.Február 12-én Lengyel Klubest a Farsang utóján a Nemzetiségek Házában

2. április 4-én a József Attila Művelődési Központban „ Együtt a Tátra csúcsaira” című fotókiállítás. A kiállítást megnyitotta dr. Sutarski Konrad, a Magyarországi Lengyelség Múzeumának és Levéltárának igazgatója, aki érdekes előadást tartott a lengyel és magyar Tátrai hegymászók együttműködésről. Fellépet a „Polonez” nevű lengyel folklór táncegyüttes a lengyel „gorálok” táncával

3. Április 24-én ünnepeltünk a Költészet Napját és ez alkalomból egy irodalmi estét tartottunk Konrad Sutarski és Marek Rak, Magyarországon élő két lengyel költővel.

4. május 26-án a Nemzetiségi Fesztiválra meghívtunk Zywiec-hegységéből „Grojcowianie” énekzenei táncegyüttest, kik a kérésünkre még fellépett a Lengyel Templomban és Lengyel Házban a Lengyel Templom búcsú alkalmából.

5. szeptember 26-án a Nemzetiségek Házában megszerveztünk a Lengyel Klubtalálkozót és fotókiállítást a lengyel műemlékekről a Lycsakowszkij Temetőről, amely Lembergben található(jelenleg Ukrajnában).

Közösen a Fővárosi Lengyel Önkormányzattal és a XVIII, II. kerületi Önkormányzatokkal megszerveztünk a kővetkező nyílt nagyszabású rendezvényeket:

1,Február 2-án „Aréna Danubius Szállodában” „Polonia Bál” – Felléptek: majdnem az egész világon ismert Wojciech Korda énekes, híres „Coral” nevű lengyel ének és zene együttes valamint „Polonez” nevű lengyel folklór táncegyüttes.

2. Márciusban 40 ezer Ft-tal támogattunk a Petőfi Sándor Lengyel Iskola 40.éves évfordulója alkalmából az összes végzett és jelenlegi tanuló, összes tanár részére szervezett nyílt nagy rendezvényt. „AZNAP” zenekarunk nagy sikerrel ott koncertezett.

3. Március 21-től – 24-ig a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából 4-napos kirándulás Tarnówba, az ünnepség központi székhelyére.

4. Június 15 II. Lengyel Fesztivál – VI. Polonia Gála Budapesten Bokáy kertben a XVIII. kerületben. Felléptek az egész Magyarországról az összes lengyel kórusok, zene és táncegyüttesek, köztük az „AZNAP” XIII. kerületi lengyel zenekar. Azon kívül Istebnáról (Lengyelország) ismert lengyel népi zenekar és fölnőtt, illetve gyermek táncegyüttes.

5. November 7-től-10-ig zarándok útja és kirándulás az anyaországgal való kapcsolattartás keretében a Muszynába, Krynicába és Stary Sączba (Szent Kinga, a IV. Béla magyar király leánya alapított egy klarissza kolostort, ahol később meghalt és hamvait elhelyezték. 1999-ben pedig a János Pál pápa szentté avatta)

6.. November 16-án a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából ünnepi koncert az ismert lengyel művészekkel: Jan Pietrzak és együttesével.

Még ebben az évben lesznek nyílt rendezvények, amelyeknek az Önkormányzatunk társszervezője.:

1. december 11-én a Lengyel Intézetben (főszervező a Bp. Főv. XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat) irodalmi találkozó Grzegorz Lubczykkal, aki bemutatja az „Emlékezés – Pamiec” című kétkötetes albumot és a „Magyar szív- węgierskie serce” című legújabb saját filmét a lengyel menekültekről Magyarországon a II. világháború alatt.

2.December 15-én hagyományos Lengyel Karácsonyi Este kb. 200 fő részére.

Fellép egyebek között Szt. Kinga kórus.

Továbbá részt vettünk mindenféle koszorúzáson a lengyel és a magyar ünnepek alkalából: pld. Március 14 (Bem József születésnapja), Március 15, szeptember 1, október 23, November 1. November 11, stb.

Még szeptember 20-án voltunk a solymári katonai temetőben a magyar légvédelmi terület fölött eltalált pilóták ünnepélyes újratemetésen és 10 ezer Ft-tal hozzájárultunk annak a busz bérlésének költségeihez, amely résztvevőket szállította Budapestről Solymárra és vissza.

A pénzünkből non-profit szervezeteket is támogattuk, amelyekkel együttműködünk az alábbiak szerint:

Lengyel Perszonális Plébánia (egyetlen lengyel templom Magyarországon, ahova majdnem minden napon járnak a lengyelek és lengyel származású hívők nemcsak a Szent Misére. Ott ünnepeljük az összes katolikus és nemzeti ünnepeket, ott zajlanak le mindenféle koncertek stb. ) 150 ezer Ft

A Fővárosi Lengyel Önkormányzat által szervezett anyanyelvi gyermektábor

támogatása 40 ezer

a Lengyel Múzeuma és Levéltár – fennállásának 15. évfordulója alkalmából – kiadványának megjelenése 30 ezer

A Magyarországi Lengyel Katolikusok Szt. Adalbert Egyesülete a 2014. évi naptár kiadása: 80 ezer Ft

A Magyarországi Lengyel Katolikusok Szt. Adalbert Egyesülete a következő célokra:

Szent Kinga Kórus 40 ezer Ft

óvoda 30 ezer Ft

Mikulás Napi ünnepség az óvodások és kisiskolások részére 30 ezer Ft

A lengyel apácák által vezetett (lengyelül) hittan órákra 25 ezer Ft

„Quo Vadis” című negyedévi folyóirat kiadása 25 ezer Ft

Szeniorok és betegek részére karácsonyi találkozó 30 ezer Ft

„Szülők a Lengyel Iskoláért” Alapítvány a Mikulás Napi ünnepségre

30 ezer Ft

„AZNAP” Kollégium Egyesület ( kerületi lengyel – magyar zenekarunk,) 70 ezer Ft

„Polonia Nova” kszh. Kulturális Egyesület 40 ezer Ft

Országos Lengyel Önkormányzat a „Polonia Węgierska” című havilap előfizetése 20 ezer Ft

Összesen 420 ezer Ft szántunk a fenti támogatásokra. Azon kívül nem nagy összegű tiszteletdíjat vagy honoráriumot fizettünk a nálunk fellépő íróknak, művészeknek. _______________________________________________________

A Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat részére megvettünk: fényképezőgépet, iródai eszközöket (nyomtató, skenner) és megkötöttünk az egy évre szoló karbantartási szerződést a BitFaktory Szolgáltató Kft-vel a működő www.lengyel13.hu weboldalunk karbantartása és fejlesztésére a 2013/2014 időszakra

A beszámolóhoz kapcsolódva többen megköszönték a Testület munkáját és azt, hogy a Nemzetiségek Háza otthont ad a kerületi lengyeleknek. Megköszönték a magas színvonalú rendezvényeket, amelyek lehetőséget adnak a lengyel kultúra ismeret kimélyítéséhez, a lengyel nyelv használatára és közös találkozókra.

Az elnök asszony felvázolta a főbb elképzeléseket a jövő évvel kapcsolatban. Továbbra is a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat fogja képviselni a XIII. kerületben élő lengyelek és lengyel származású emberek érdekeit. Mindent megtesz a lengyel kultúra, a hagyományok és a nyelv ápolásának elősegítésére, kapcsolatot fog tartani az anyaországgal, igyekszik kirándulásokat szervezni Lengyelországba és meghívni Lengyelországból lengyel művészeket, zenészeket, írókat. Továbbra is szándékozunk támogatni a kőbányai lengyel plébániát, a Szent Adalbert Egyesületet és Lengyel Házat, ahol minden vasárnap a Szent Mise után szoktunk találkozni egy kulturális rendezvényen, ahova járnak a szombati óvodába a gyerekeink, unokáink, dédunokaink, a „Polonia Nova” Egyesületet, amely minden hónapban szervezi Filmklubját, a „Nyílt Egyetem” keretében érdekes előadásokat és mindenféle más rendezvényeket.

Február végén a Fővárosi És XVIII. kerületi Lengyel Önkormányzattal megszervezzük a már hagyományos „Polonia Bálját”, ahol mindig fellépnek Lengyelországból érkező művészek. Március 23-án a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából megszervezzük más Lengyel Önkormányzattal közösen a saját képviseleti delegációnkat, amely Egerbe látogat, ahol zajlani fognak az ünnepségek a két állam elnökei és magas rangú állami delegációk részvételével.

Áprilisban lesz a II. János Pál pápa szetté avatása, szeptemberben a II. világháború kitörésének és a lengyel menekültek elfogadása 75-dik évfordulója. Szeretnénk a programunk hozzáfűzni a fenti eseményekhez. Az októberi hónapban pedig választások lesznek. Igyekezni fogunk minél több és érdekes rendezvényt szervezni.

Jelenlévők megköszönték a Testületet, különösen fontosnak tartják azt a lehetőségek, hogy részt vehetnek a számos rendezvényeken, klubszerű összejöveteleken.

A közmeghallgatás után sor került a „Szent Hedvig – Nagy Lajos leánya lengyel királynő” című kiállítása megnyitása. Karol Kozlowski, lengyel plébános tartotta előadását a Szent Hedvigről – Jagello – lengyel király de litván származású- feleségéről majd Mikulás Ünnepsége és közeli Karácsony miatt hagyományos rendezvényre került sor: lengyel fogásokkal, lengyel zenével a szép karácsonyfa alatt.

< wstecz / vissza