< wstecz / vissza

A Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tevékenységének 2013. májusi beszámolója

A magyarországi és budapesti lengyelek számára májusban mindig sok rendezvény van a Lengyel Templomban, Lengyel Házban és más kerületi lengyel Önkormányzatokban. Mivel mindenkivel szoroson együttműködünk, ezért nem is próbáljuk kisebb rendezvényeket szervezni. Mivel ebben az évben a kerületünk a XIII kerület ünnepli megalakulásának 75-dik évfordulóját, a Nemzetiségi Fesztivál (11 Nemzetiségi Önkormányzat) pedig ünnepelt 20-dik évfordulóját, kívántunk meg megünnepelni őt nagyon ünnepélyesen. Ezért hívtunk meg Lengyelországból híres 22 fős tánc és ének “Grojcowianie” nevű együttest (számos európai országban már felléptek és sok nagy díjat megkaptak). Az együttes fellépett 25-én a Lengyel Templom esti Misén, aztán pedig táncolt a Lengyel Házban a Lengyel Templom búcsúja miatt. Az egész Budapestről sokan jöttek, nemcsak Lengyelek, de magyarok is.

Május 26án 10-órákor kezdődött a XIII. kerületi Nemzetiségi Fesztivál. Az emberek szerint nagyon szép kiállítást rendeztünk a lengyel sátorban. A vendégek hoztak magukkal gyönyörű népi tárgyakat Zsywiec és Konyakow környékéről (pld. Csípke, népi kendők, fából készült tárgyak mint színes lovacska, koráll láncok, korkötő, tojásokat és sok minden más). Az együttest tagjai hoztak magukkal lengyel hegyi különlegességeket (kosztolnivaló), lengyel süteményeket, cukorkát, játékokat a gyerekeknek stb. Mi is készítettünk grillezett lengyel kolbászt (100 nagy adag) és grillezett lengyel hegy sajt “Oscypek” a tőzegáfonával. A sátrunk előtt gyerekek rajzolták festették, késztettük a papír virágokat. Minden résztvevő gyerek kapott egy kis szép ajándékot, cukorkát, csokit stb.

13.30-kor kezdődött a nemzetiségek zenés felvonulása. Az együttesünk színes, gyönyörű hegyi ruhákban szépen énekelt, aztán 17.15 perckor fellépett a színpadon. 17.30 perckor pedig tartott a Lengyel Táncházat. A Fesztiválon részt vett Szakály Lajosné, 91 éves lengyel menekült még 1943-ból, aki háború után Budapesten ment férjhez. Nagyon érdekes az egész élete volt, ezért is kezdünk készíteni róla és az egész Fesztiválról egy videófilmet. A rendezvény megrendezésére 250 ezer Ft-ot elnyertünk a XIII. kerületi Önkormányzatból. Ezért is nagyon szépen köszönünk.

Nagy Alicja

< wstecz / vissza