< wstecz / vissza

Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat beszámolója a 2012. évi munkájáról.

 

Mivel már régóta szorosan együttműködünk a Lengyel Perszonális Plébániával „Segítő Szűz Mária Lengyel Templommal” és különféle lengyel non-profit szervezetekkel, ezért úgy döntöttünk, hogy anyagilag is támogatni fogjuk őket.
A lengyel nemzetiségi körökben nagy szerepet játszik a Lengyel Templom, amely a X. kerületi Óhegy utcánál található.  Ide nemcsak Budapest egész területéről, de néha az egész országból is jönnek a lengyel származású hívők, hogy részt vegyenek a lengyel nyelvű Szent Misén. Gyakran  ezen a helyszínen, a mise után mindenféle koncertek zajlanak a Lengyelországból és a világ minden tájáról érkező lengyel művészek közreműködésével. A Lengyel Templom országos szinten egyben lengyel központ is , ezért az önkormányzatunk hozza járult a Templom világítás és fűtés költségeihez. A Lengyel Templom mellett működik  Lengyel Ház, melynek a Magyarországi Lengyel Katolikusok  Szent Adalbert Egyesülete a házigazdája. Ott minden vasárnap a Szent Mise után mindenféle különleges kulturális rendezvényeket tartanak: kiállítások, koncertek, előadások, irodalmi találkozók stb. Mindenki, aki részt vész a Szent Misén, az általában annak befejezte után  átmegy a Lengyel Házba. A XIII. kerületből is sokan szoktunk részt venni ezeken a rendezvényeken. A „Szent Adalbert” Egyesület mellet működik még a  lengyel óvoda és a Lengyel Szent Kinga nevű Kórus. Az óvodában rendszeresen  lengyel nyelvű hittan tanítás van, amelyet a  lengyel apácák vezetnek. Anyagi támogatást nyújtottunk a „Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítványnak”, a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesületének, az  „AZNAP” Kollégium Egyesületnek. Támogatás nyújtottunk a Czestochowai Szent Mária műemlék jellegű kép újítására, „Quo Vadis” című negyedévi lengyel nyelvű folyóirat kiadására és előfizettünk a „Polonia Węgierska”  havilapra és a „Głos Polonii” negyedévi folyóiratra.
Szeretnék azt hangsúlyozni, hogy az általunk támogatott szervezetekkel szorosan együttműködünk, ami eredményképpen  gazdagítja a tevékenységünk színvonalát és változatosságát.

 

Önállóan megrendeztünk a következő magas színvonalú rendezvényeket:
1.     Marian Trojan – Magyarországon élő lengyel,80-éves festő és grafikus kiállítás, amelyet  dr. Konrad Sutarski, a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára igazgatója nyitott meg.
2.     Kortárs Lengyel Művészet” című plakátkiállítás egybekötve az „AZNAP” lengyel együttes koncertjével és a 90-dik születésnapját ünneplő legidősebb XIII. kerületi lengyel nemzetiségnek tagjával – Szakály Lajosnéval,
3.     A Budapest Főváros XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválja

 

4.     Irodalmi Est Cséby Gézával – Magyarországon élő lengyel származású Lengyel íróval, költővel, műfordítóval, egybekötve a „Polish Coffee” Együttesnek koncertjével.

5.     Közmeghallgatás utáni „Krakkói betlehemi jászlak” című kiállítás, illetve a közeli Karácsony apropóján lengyel zenével, énekekkel és ízekkel színesített rendezvény

 

Ahogy már korábban említettem, sok rendezvényt  közösen rendeztünk,  első sorban a Fővárosi Lengyel Önkormányzattal, a II.,  XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal, a „Polonia Nova” Egyesülettel, és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületével.

 

1.     Karneváli Lengyel Bál

 

2.     Koncert a Lengyel Házban a Nők Napja alkalmából

 

3.     Ópusztaszeri kirándulás a Lengyel-Magyar Barátság Ünnepe  alkalmából

 

4.     Lengyel, Görög és Örmény Húsvét a Húsvéti Ünnepek alkalmából

 

5.     „Polonia Gála” – egész napi rendezvény, amely a Magyarországon működő lengyel kórusok, zenekarok, színházi társulatok, tánccsoportok és művészek áttekintésére szolgált. Azon kívül voltak művészek, tánccsoportok Lengyelországból is.

 

6.     Piknik, amelyen visszaemlékeztünk és visszaidéztünk azt a történelmi pillanatot, amikor 1939. szeptember 17.én a II. világháború idején megnyílt a magyar határ a lengyel menekültek előtt.

 

7.     A Lengyel Függetlenség Napja és Márton Napja alkalmából közösen szerveztünk magas rangú egész napi rendezvényt „Lengyel Függetlenség Napja és „Családi Márton Nap lengyel szemmel” a Néprajzi Múzeumban.
8.     Mikulás az óvodásoknak a Lengyel Házban.

 

9.     Nagy Karácsony Est majdnem, 200 ember részére a Színház Teremben az Akadémia utca 1.alatt.  A gazdag programban fellépett a Lengyel Templom és a lengyel óvoda mellett létező „Kleksiki” gyermek együttes, illetve a Petőfi Sándor lengyel iskolából érkező diákok.

10.     Támogattuk a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert  Egyesülete által megszervezett Szeniorok (öregek, betegek,  magányosok) Karácsonyi Vacsorát. A Karácsonyi programot a Lengyel Plébánián dolgozó lengyel apácák biztosították.
Természetesen mindig részt vettük a XIII. ker. tartott ünnepségeken, koszorúzásokon, de a lengyel szobrok koszorúzásán is.
A munkánk első sorban a lengyel nyelv és a lengyel kultúra és a vele járó  hagyományőrzést ápolja.
Minden rendezvényünk nyílt volt, bárki részt vehetett benne, és nemcsak lengyelek és lengyel származású emberek szamara voltak nyitottak.
Rendezvényeinkkel  az volt a célunk, hogy  a lengyel-magyar barátságot erősítsük, illetve a Magyarországon élő magyarokkal és más nemzetiségekkel szorosabbra fűzzük a kapcsolatot .

 

Köszönettel:

 

A  Bp. Főváros XIII. kerület Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat testülete

< wstecz / vissza