Május 19 – én a Budapest Jazz Klubban szeretettel várunk mindenkit 20.30 kor a Lengyel Jazz Est 7. eseményére, melyen fellép az Eabs zenekar. Az eseményt A Bp. XIII. Ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Lengyel Intézet támogatja.
Az EABS vagyis Electro- Acoustic Beat Sessions – wrocławi jazz- szeptett, amely a helyi hip-hop és jazz közegben nőtt fel. Piotr Skorupski alapította 2011-ben. Az első, Repetitions (Letters to Krzysztof Komeda c. lemezük 2017-ben jelent meg, amelyet rögtön a legrangosabb lengyel zenei díjra, a Fryderyki 2018-ra jelöltek a Legjobb Lengyel Jazz Elsőlemez kategóriában. A lemez a világhírű lengyel jazz zongorista, zeneszerző valamint filmzeneszerző – aki többek között Roman Polański és Andrzej Wajda legendás alkotásainak komponistája is volt – műveire reflektál a mai zenék fiatalos eszköztárával vegyítve Komeda halhatatlan muzsikáját. Az esemény a XIII. kerületi lakosok számára díjtalan de emailes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a lengyel13.hu@gmail.com email címen lehet. 

 

 

2018.08. 09-12 között Lengyel Nemzetközi Filmhétvége immár harmadjára!!! . A Bp. Főv. XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat mint társszervező szeretettel vár minden kerületi lakost, akiknek a belépés díjtalan.  Vetítésre kerülnek  filmek Podlasie régióból is. Fellép a Demonios Latinos ( PL) és a lengyel – magyar Aznap Projekt zenekar és még sokan mások.  Helyszín : Nagymaros – Nomád bár , ( a Visegrádi várral szemben a Duna parton a 1692 folyam kilométernél. ) 

 

  1. szeptember 23-án, szombaton. A Szent László Éve alkalmával Lengyel-magyar történelmi és tanulmányi út Hetedhét Ipolyon innen és túl… ” 

Szeretettel várunk minden kerületi lakost. Buszfoglalás előzetes írásos regisztráció alapján a lengyel13.hu@gmail.com címem.

Szervező: Bp.-i XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

 

A XIII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2017. szeptember 11.-én hétfőn szeretettel meghívja Önt 20 órára a Budapest Jazz Klubban (1136 Budapest, Hollán Ernõ utca 7.) megrendezésre kerülő VLengyel Jazz Est koncertsorozatra, melyen fellép a Lengyelországból érkező Pasimito zenekar. Az estén a zenekar a „Kölyök” című Chaplin filmhez alkotott zenéjét fogja élőben előadni. Nyílt rendezvény minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

► LENGYEL FILMHÉTVÉGE a Dunakanyarban◄
A Bp. XIII. Ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2017. augusztus 4-5 Zebegényben szeretettel vár mindenkit a Szőnyi Táborba, ahol két napig vendégünk a Zubroffka Short Film Festival Białystok-ból. Szabadtéri vetítéses alatt megtekinthetőek lesznek a ZubrOFFka legjobb lengyel rövid filmjei, legjobb animációs filmjei és az u.n. „Ablak keletre”, vagyis a lengyel fesztiválon eddig vetített közép európai filmek válogatása. A projekció után minden este koncert és dj-k. Fellép a lengyel – magyar AZNAP Projekt zenekar, másnap pedig az Ágoston Béla és a Zsivány Négyes teszi ütemre a népfeldolgozásokat. Nyílt rendezvény. A XIII. kerületi lakosoknak szállást biztosítunk, melyet előzetesen a lengyel13.hu@gmail címen foglalhatnak.

 

A Bp. Főv. XIII. Ker. LENGYEL NEMZETISÉGI Önkorményzat szeretettel meghívja Önt és hozzátartozóját a LENGYEL–MAGYAR BARÁTSÁG NAP alkalmából rendezett ünnepségre.

 

A rendezvényt 2017.03.23.-án csütörtökön lesz a Katica Étteremben (1132 Bp. Váci út 54), 19 óra kezdéssel. Az eseményen fellép a  COSA POLSKA zenekar. A rendezvény nyitott ám a részvétel emiales regisztrációhoz kötött (lengyel13.hu@gmail.com)  További szervezők: Bp. XII. Ker. Lengyel Nemzetiségi és az Óbuda – Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatok

 

 

A karneváli időszak utolsó hétvégéjén a Budapest XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szertettel meghívja Önt és hozzátartozóját 2017.02.24. –én 18 órától az Auróra Klubban ( Bp.1084 Auróra u. 11 ) megszervezett „Lengyel – Magyar Ifjúsági Farsang” nyílt rendezvényre, melynek  őszművészeti keretében lesznek lengyel animációs filmek, Aznap Projekt koncert, Michal Murawski varsói fotógráfus kiállítás megnyitója, fellép még Robert Dakowicz tangóharmonika művész és a legvégén Dj Nándesz zárja az estét.

 

 

Hallgassátok szeretettel ezt a lengyel és a magyar nép barátságának jegyében született, történelmileg első funk- disco mix-et DJ Nándesz lemezlovas keverésében.

 

 

A Bp. Főv. XIII. Ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2017.02.16. –án csütörtökön, 18 órás kezdettel szeretettel meghívja Önt és hozzátartozóját a Nemzetiségek Házában (Bp. 1131 Övezet u. 5) tartott Lengyel Klub Est eseményre, melynek keretében Agnieszka  Janiec – Nyitrai  által megírt „Közös Vércsoport” c. könyvbemutatásra kerül sor. Az könyvbemutató után egy kis farsangi hagyományt tartunk a Cosa Polska Trio zenekarral.

 

A Bp. Főv. XIII. Ker. LENGYEL NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT szeretettel vár minden érdeklődőt a 2016 éves Közmeghallgatáson, melyet Karácsonyi Ünnepséggel kötünk egyben. Lesz finom lengyel konyha, karácsonyi dalok közös éneklése és az eseményt színesíteni fogja egy meglepetés népdalénekes. karcsan_web13

 

lengyel-magyar

 

1956 - 2016 véradás

 

A XIII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2016. szeptember 20-án kedden szeretettel meghívja Önt 20 órára a Budapest Jazz Klubban ( 1136 Budapest, Hollán Ernõ utca 7.) megrendezésre kerülő Lengyel Jazz Est koncertsorozatra, melyen fellép a Lengyelországból érkező Aladdin Killers zenekar. Nyílt rendezvény minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Lengyel Jazz Est - koncertsorozat  BJC

 

lengyel-u%cc%88nnep-plakat

 

2016.07.09. szombat este 20 órától a Bp. XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel vár minden érdeklődőt a Zebegényben megrendezésre kerülő Lengyel Filméjszaka szabadtéri nyílt rendezvényünkön. Szálláslehetőséget biztosítunk, amely regisztrációhoz kötött. Bővebb információ és jelentkezés a lengyel13.hu@gmail.com email címen.

Lengyel filméjszaka

 

MoonHoax

 

 

lengyel13 Lengyel Plakátok Magyarorsyágon

 

 

Idén a LENGYEL – MAGYAR BARÁTSÁG Napjának BUDAPEST lesz a házigazdája.

Ezen alkalomból a Budapest XIII. ker. LENGYEL Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel vár minden érdeklődő vendéget 2016.03.23.–i nyílt ünnepségre.

Bővebb információ és helyfoglaláshoz kötött regisztráció a lengyel13.hu@gmail.com címen.

 

Lengyel13 Barátság hajó

 

 

A Bp. Főv. XIII. Ker. LENGYEL NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT szeretettel vár minden érdeklődő vendéget 2016. március 17- én megrendezet nyílt irodalmi est és könyvbemutatóra.

„Honvédek, hírszerzők, légionisták. A szabadságharc lengyel résztvevőinek életrajzi lexikona 1848 –

1849” című könyvét bemutatja maga a szerző: Kovács István.

 

Lengyel13 Bem Kovács 2016 Zaproszenie

 

A lexikon a jelzett  időben Magyarországon harcolt (vagy harcolni akart, de elfogott) 3415 lengyel életrajzát tartalmazza. A bevezető tanulmány ismerteti a magyarországi és az erdélyi lengyel légió tevékenységét, illetve honvédseregben fontos tisztséget betöltő tisztek életét és működését. A lexikon közel 150 lengyelnek a fényképét, illusztrációját tartalmazza, s több tucat síremléket, emléktáblát is közzétesz.

 

Helyszín: NEMZETISÉGEK HÁZA , 1131 Bp. Övezet u. 5

 

 

 

Lengyel13 Artur Gotza

 

 

 

Lengyel13 2015 mikulás 100nka

 

 

 

Lengyel13 Közmeghallgatás és Karácsony 2015 Dec 4

 

 

 

2015. október 11. „ Színezd át” családi program sorozat budapesti rendezvénye. A XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közösen bemutatkozott a Fővárosi Lengyel Önkormányzattal a budapesti Bálna épületben. A volt népdaléneklés és vers szavalás a lengyel általános iskola tanulói előadásában, majd a végén fellépet a lengyel tangót és népi jellegű dalokat játszó Polana Duett zenekar.

 

 

 

Lengyel13 Kirándulás

 

 

 

2015. június 27- én Máriaremetei Zarándokút. A Bp. XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat nyílt zarándokút keretében történelmi megemlékezést tartott a Szent László szobornál.

 

 

 

Lengyel13 Lengyel Nemzetiségi Napok 2015 #1

 

Lengyel13 Lengyel Nemzetiségi Napok 2015 #2

 

 

 

Lengyel13 Budapest Jazz Club „Lengyel Jazz Est” és AZNAP lemezbemutató koncert

 

2015.04.19 –én vasárnap a XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és hozzátartozóit a kerületünkben működő Budapest Jazz Clubba ahol „Lengyel Jazz Est” és AZNAP lemezbemutató koncert veszi kezdetét 19 órakor. Nyílt rendezvény, a belépés díjtalan.

 

Cím: 1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.

 

Fellépnek:

 

19:00 AZNAP – lengyel–magyar világzenei együttes, mely 2009-ben alakult. Az AZNAP zenéje expresszív, kultúrákon átívelő, modern és kísérletező. A 2015-ben megjelent Shaman Trip című albumuk összegzi a zenekar elmúlt 3 éves tevékenységét.

 

21:00 PASIMITO – A Lengyelországból érkező Pasimitozenekar 2005-ben debütált. Zenei stílusukra az ethno és alternatív jazz jellemző, mely néha a „keményebb” zene világából is merít.

 

Katarzyna Sprawka – hegedű, vokál, Aleksander Papierz – szaxofon, Jan Mitoraj – gitár, Tomek Gluc – billentyűk, elektronika, Jacek Stobiecki – basszus gitár, Przemek Lechowicz – dob

 

 

 

 

 

Lengyel13 Lengyel Magyar Barátság Napja

 

 

 

Lengyel13 Karácsonyi Ostyatörés 2014

 

 

 

Lengyel13 Boże 2014

 

Lengyel13 Karácsony 2014

 

 

 

MEGHÍVÓ

 

ZAPROSZENIE

Lengyel13 Karácsony 2014

Kochane Dzieci!

Święty Mikołaj czeka na Was z prezentami

6. grudnia 2014 r. o godzinie 16.00 w siedzibie Stowarzyszenia

Adres:

Polskie Stowarzyszenie Kulturalne

im. J. Bema na Węgrzech

1051 Budapeszt, Nador u. 34.

 

oczekiwać bedzie na was Grupa Wiolinka i Bemol z Krakowa, który przyjedzie wraz z Mikołajem

i pomocnikami • bedą konkursy, zabawy , śpiewanie• prezenty od Mikołaja.

 

Gyerekek! Vár benneteket a Mikulás 2014.

december 6-án 16.00-kor a

Bem J. Lengyel Kulturális

Egyesületben Budapest V.

Nádor u. 34. II.1.

Lesz játék, móka, dalolás, fellép a krakkói Wiolinka i Bemol Együttes. Ajándékot hoz a Mikulás.

Nyílt rendezvény. Mindnekit szeretettel várunk.

 

 

 

2014. augusztus 10. (11.30 órától) szeretettel meghívjuk Önt “Az élet és halál között” c. napló bemutatására. A könyvbemutatón alkalmuk lesz találkozni a szerzőkkel : Kőszeghy Janinával és Lubczyk Grzegorz-al. Az estét a Cosa Polska zenekar fényesíti.

Helyszín: Lengyel Ház 1103 Bp. , Óhegy u. 11

Szervezők : Bp XIII. ker. LNÖ, Szt. Adalbert Katolikus Egyesület és a BEM Kulturális Egyesület.

 

 

ZAPROSZENIE

 

Z okazji 70. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY

 

w dniu 10-go SIERPNIA 2014 r. o godz. 11.30.

na promocję Pamiętnika z Powstania Warszawskiego

„Między życiem a śmiercią” Janiny Mikoleit-Kőszeghy

oraz spotkanie z Krystyną i Grzegorzem Łubczykami

autorami opracowania.

 

Prezentację pamiętnika poprzedzi występ zespołu muzycznego COSA POLSKA

 

Miejsce : Dom Polski im. Jana Pawła II.

1103 Budapest, Óhegy u.11.

 

Organizatorzy :

 

STOWARZYSZENIE KATOLIKÓW POLSKICH NA WĘGRZECH

p.w. św. WOJCIECHA

 

POLSKIE STOWARZYSZENIE KULTURALNE im. J.BEMA na Węgrzech

 

SAMORZĄD POLSKI XIII dz. BUDAPESZTU

 

 

 

 

ZAPROSZENIE

 

Lengyel13 Prochy 1944

 

Informujemy, że wzorem lat ubiegłych stowarzyszenie nasze

 

w dniu 1 sierpnia o godz. 17.00

 

na Cmentarzu Alianckim w Solymár k/ Budapesztu, gdzie obok innych żołnierzy spoczywają prochy polskich lotników, którzy w 1944 roku spieszyli z pomocą walczącej Warszawie, organizuje uroczystość składania wieńców upamiętniającą wybuch Powstania Warszawskiego, a do udziału w której

 

w imieniu naszym jak i SNP XIII dzielnicy uprzejmie zapraszamy.

 

 

Eugeniusz Korek prezes

 

PSK im .J.Bema na Węgrzech

 

 

 

Z A P R O S Z E N I E / M E G H Í V Ó

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu

Bp. Főv. XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

 

serdecznie zaprasza Panią/ Pana wraz z rodziną

 

szeretettel meghívja Önt és családját

 

 

 

na polsko-węgierski literacki wieczór klubowy

 

lengyel-magyar irodalmi klubestére

 

„Polska poezja po węgiersku

Poezja węgiersku po polsku

 

„Lengyel költészet magyarul

magyar költészet lengyelül

 

Wieczór poprowadzą / Az Estét vezetük:

Tünde Trojan, Ilza Szücs, László Ábran

 

Data u miejsce / Idő és hely:

18 czerwca (środa) godz. 18

Június 18 (szerda) 18 óra

 

1131 Bp, XIII. ker. Övezet u.

 

 

 

Lengyel13 Nemzetisegi Fesztival

 

 

 

 

M E G H Í V Ó

 

 

Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel

Nemzetiségi Önkormányzat

 

 

szeretettel meghívja Önt és családját

 

Lengyel Klub estre,

melyen ünnepelni fogjuk II János Pál Pápa szenté avatását.

Az este folyamán a II János Pál Pápának szentelt kiállítást Karol Kozlowski plébános fogja megnyitni majd az este folyamán Karol Wojtyla verseket is fogunk hallani Tünde Trojan előadásában.

 

A rendezvény időpontja és helye: 2014. április 29.(kedd) 18 óra
Nemzetiségek Háza, XIII.ker Övezet u. 5

 

 

Z A P R O S Z E N I E

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu

 

Serdecznie zaprasza Panią/Pana

wraz z rodziną

 

na polskie spotkanie klubowe z okazji kanonizacji naszego

papieża – Jana Pawła II

 

W programie: wystawa poświęcona św. Janowi Pawłowi II,

której otwarcia dokona ks. Proboszcz Karol Kozłowski

 

Prezentacja poezji Karola Wojtyły – papieża Jana Pawła II

Słowo wstępne wygłosi dr. Konrad Sutarski

 

Wiersze Karola Woltyły – papieża Jana Pawła II

w wykonaniu Tünde Trojan

 

Obchodzić też będziemy 92. urodziny naszej seniorki i najstarszej

polskiej uchodźczyni z czasów II. wojny światowej Pani Rozalii Szokay

 

Data i miejsce: 29 kwietnia, godz. 18, Dom Narodowości

XIII. dzielnica, Övezet u. 5

 

Dojazd tramwajem nr 14 z placu Lehel do ul Rokolya

 

 

 

 

 

Z A P R O S Z E N I E/ M E G H Í V Ó

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu

Bp. Főv. XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

 

 

serdecznie zaprasza Panią/ Pana z rodziną

szeretettel meghívja Önt családjával együtt

 

na polski wieczór klubowy

lengyel Klubestére

 

oraz odczyt dr. Istvána Kovácsa,

pisarza, poety, tłumacza literatury polskiej,

dyplomaty i historyka p.t.

és dr. Kovács István történész, író, költő

műfordító, illetve díplomata

 

„Generał Józef Bem –  bohater wiecznych nadziei”

„Az örök remények hőse – Bem József tábornok”

 

(Na spotkaniu będzie też można nabyć najnowszą jego

książkę pod tym samym tytułem)

 

Data i miejsce spotkania/ hely és időpont:

 27 marca 2014 r. / 2014. március 27.

godz./óra 18, Nemzetiségek Háza , Övezet u. 5

 

 

 

Z A P R O S Z E N I E / M E G H Í V Ó

 

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu

Bp. Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

 

 

Serdecznie zaprasza Panią/Pana wraz z rodziną

szeretettel meghívja Önt és családját

 

na polski wieczór klubowy połączony z ostatkami

a Lengyel klubestére a Farsang utója alkalmából

 

 

  4 marca  (wtorek) 2014 r. o godz. 18

2014. március 4-én (kedd) 18 órára

 

 

Miejsce/hely:         Nemzetiségek Háza.

                                Bp. XIII. Övezet u.5

 

 

 

P.S.  Mile widziane, ale niekonieczne, jakieś smakołyki

Szivesen látjuk, ha ízletes finomságokat hoznak, de nem kötelező. 

 

 

 

ZAPROSZENIE NA

BAL POLONII

Tańce, hulanki, swawole
pod dyktando zespołu muzycznego

Coral

program pod nazwą
POLAK WĘGIER DWA BRATANKI

 

Bogate i smaczne menu kuchni polskiej:
Przystawka:

rolada z szynki, pasztet, sałatka, dżem z borówek

Danie główne:

barszcz czerwony z pasztecikiem
pierś z kurczaka nadziewana masłem z ziołami,
pieczona wieprzowina nadziewana śliwkami
ryż z pietruszką, ziemniaki pieczone, brokuły polane masłem

Deser:

sernik z owocami, somlói galuska
W trakcie kolacji: napoje , wino, piwo, kawa bez ograniczeń

O północy bigos

 

stoisko firmy Pekpol
wódka: SOBIESKI, ŻUBRÓWKA
Cenne nagrody w loterii

 

Data: 2014.03.01. godz.19.00

 

Miejsce: Danubius Hotel Aréna
1148 Budapest Ifiuság útja 1-3
Organizator: Stołeczny Samorząd Polski
Współorganizatorzy:
Samorząd Polski XVIII dzielnicy Budapesztu
Samorząd Polski XIII dzielnicy Budapesztu
Cena: 6.000 Ft. od osoby
Telefon: 06 30 4231368 lub 332 19 79

 

 

 

M E G H Í V Ó

 

 

Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel

Nemzetiségi Önkormányzat

 

 

szeretettel meghívja Önt és családját

 

az első 2014. évben Lengyel klub estére

és dr. Molnár Imre előadására

az ismert mártírsorsú felvidéki politikusról –

Esterházy Jánosról

(az anyukája lengyel Tarnowska Elzbieta grófnő)

 

A rendezvény időpontja és helye: 2014. február 5.(szerda) 18 óra

 

Nemzetiségek Háza, Budapest XIII. Övezet u.5

 

 

 

2013. december 15. vasárnap 15.00 órakor szeretettel várunk mindenkit a Polonia Karácsony Estéjén , melyen fellép Blazejczyk Danuta és a Szent Kinga Kórus.

Helyszín: Akadémia u. 1 , Szinház Terem

Szervezők: Fővárosi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Polonia Nova Egyesület, Budapest II, XIII, és a XVIII kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatok.

 

lengyel13_polonijna_wigilie

 

Serdecznie zapraszamy na Polonijną Wigilię,

która odbędzie się 15 grudnia 2013r. (niedziela)

o godz. 15. 00

w Sali Teatralnej

Akadémia u. 1

 

Wystąpą:

Danuta Błażejczyk

Chór Św. Kingi

 

Organizatorzy:

STOŁECZNY SAMORZĄD POLSKI

STOWARZYSZENIE POLONIA NOVA

SAMORZĄDY NARODOWOŚCI POLSKIEJ

II, XIII, XVIII DZIELNICY BUDAPESZTU

 

 

 

lengyel13_zapro-FILM

 

 

M E G H Í V Ó

 

Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Testülete tájékoztatja, hogy 2013. évi közmeghallgatását a Nemzetiségek Házában (XIII. ker. Övezet u. 5) 2013 december 3-án (kedden) 18 órakor tartja.

 

A közmeghallgatás után a “Szent Hedvig- lengyel királynő” című kiállítás megnyitója és előadás lesz a magyar származású lengyel királynőről.. A közeli Mikulás Nap és Karácsonyi Ünnepek apropóján nyílt Klubestét is tartunk.

Nagy szeretettel várjuk Önt és hozzátartozóit, hogy közösen lengyel ízekkel, zenével és énekléssel felidézzük a lengyel hagyományokat.

 

 

Z A P R O S Z E N I E

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu informuje, że 3 grudnia 2013 r. (wtorek) o godz. 18 w siedzibie Samorządu , Domu Narodowości, Budapeszt. XIII. dzielnica, Övezet u. 5 odbędzie się doroczne publiczne zebranie sprawozdawcze z pracy samorządu.

 

Po zebraniu natomiast nastąpi otwarcie wystawy “Swięta Jadwiga– królowa Polski” oraz krótki wykład na jej temat, a nasstępnie wieczór klubowy z polskimi smakołykami, śpiewem i muzyką, nawiązującymi do polskich tradycji mikołajowych i zbliżającego się Bożego narodzenia.

 

Bardzo serdecznie wszystkich zapraszamy!

 

 

2013. november 16-án a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából az Akadémia utca 1 szám alatt levő Színház Teremben fellép Jan Pietrzak a “Kabaré Mestere”.

A rendezvény támogatói: a Fővárosi, a XIII. és a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat.

Mindenkit szeretettel varunk ezen a nyílt rendezvényen!

 

lengyel13 11 Listopada

 

 

A XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és családját az első nyári szünet után lévő klubtalálkozóra amit, 2013.09.26.-án csütörtökön 18 órakor kezdünk. Ezen az estén ünnepélyes fotókiállítás megnyitót tartunk, melynek tematikája az Ukrán ( Lwow) területen fekvő Lyczkowski temető, mivel az ott található sírkövek tervezése és kivitelezése a Lengyel művészekhez köthetőek.

A kiállítás az Övezet u. 5 szám alatt található Nemzetiségek Házában lesz.

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu serdecznie zaprasza Panią/Pana na piersze powakacyjne spotkanie klubowe, poączone z otwarciem wystawy fotograficznej zabytków poskich słynnego cmentarza Łyczakowskiego ze Lwowa, który od czasów powojennych znajduje się na terenie Ukrainy.

Czas i miejsce spotkania: 26 wrzesień 2013 r. godz. 18 w sali klubowej Domu Narodowoóci

w XIII. dzielnicy Budapesztu, Övezet u. 5.

Dojazd tramwajem nr 14 do Rokólya utca.

 

Serdecznie zapraszamy wszystkich naszych sympatyków.

 

 

2013. szeptember 20-án a Solymári Szövetséges Katonai Temetőben 12 órakor részt veszünk a II. világháborúban elesett lengyel pilóták exhumált földi maradványanyainak ünnepélyes temetésén.

 

A magyarországi archeológusok munkájának köszönhetően 2012 októberében rátaláltak egy Halifax JD 362 GR típusú katonai repülőgép maradványaira, amely az 1586. számú speciális feladatokat elvégző lengyel katonai osztaghoz tartozott. A repülőgépet 1944. augusztus 26.-án magyar légvédelmi területe fölött lelőtték miközben fontos szállítmányt vitt a Varsói Felkelés résztvevőinek.

 

A Lengyel Nagykövetség által kezdeményezet törekvések gyümölcseként, figyelembe véve a lengyel honvédségi végtisztesség hagyományokat megszervezték az elhunyt katonák újratemetését.

 

Mindenkit szertettel várunk!

 

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu serdecznie zaprasza Pana/Paniá wraz z rodziná do Domu Polskiego w niedzielę 14 lipca o godz. 12 (po Mszy świętej) na spotkanie z polskim reporterem , Krzysztofem Kąkolewskim i koncert zespołu Polski Drom.

 

Július 14-n , 12 órákor a Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és családját vasárnap a Lengyel Házba , irodalmi találkozóra – Krzysztof Kakolewski íróval . Az irodalmi összejövetelt a “Polski Drom” együttes koncertje zárja majd .

 

 

lengyel13_II_lengyel_fesztival

 

 

Meghívó

 

A Budapest XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatunk szeretettel meghivja Önt és hozzátartozóit a GROJCOWIANIE tánc és zenei együttes fellépésére, amely első műsorát május 25. – én fogja előadni a Lengyel Házban ( X. ker. Óhegy u. 11).

 

Másnap május 26. –án reggel 10 órától mindenkit szeretettel várunk a jubileumi Nemzetiségek Fesztiválján , amely társrendezvénye a kerületünk 75. évfordulójának.

 

Helyszín: Bp. XIII. ker. Babér u. 17/b ( a templom előtti téren)

 

lengyel13_gorjcowianie

 

Z A P R O S Z E N I E

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu serdecznie zaprasza Panią/a wraz z rodziną na występ taneczno-muzyczny zespołu “GROJCOWIANIE” z okolic Źywca w dniu 25 maja (sobota) o godz. 17.30. do DOMU POLSKIEGO (X.ker. Óhegy u.11).

 

Następnego dnia 26 maja na placu przed kościołem w XIII. dzielnicy przy ul Bobér u. 17/b obywać się będzie 20. jubileuszony FESTIWAL NARODOWOŚCIOWY połączony z obchodami Dnia Dziecka.

Dzielnica natomiast obchodzi jubileusz 75.lecia powstania.

 

Serdecznie wszystkich zapraszamy i gwarantujemy że nie pożałujecie Państwo przybycia na FESTIWAL.

Oczekujemy na gości już godziny 11.

 

Dojazd: metrem niebieskim do stacji Gyöngyösi lub autobusem nr 105 do ul Gyöngyösi.

 

 

2013. április 24.

 

 

Budapest Főváros . XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és a kedves családját a Költészet Napja alkalmából rendezett Irodalmi Estre. Az est fénypontjául a Magyarországon élő két lengyel kőltő: Konrad Sutarski és Marek Rak látogat el hozzánk.

 

Helyszin: Nemzetiségek Háza , Bp. XIII. ker. Övezet u.5

 

Időpont: 2013. 04. 24 ; 18:00 ora

 

lengyel13_dzienpoezji

 

 

 

lengyel13_egyutt_a_tatra

 

 

 

lengyel13_40_eves_iskola

 

40 éves a Lengyel Iskola.

 

2013. március 9-én

 

A Diákközösség és a Budapesti Lengyel Nagykövetség által működtetett Lengyel Iskolának a Pedagógiai Csoportja, illetve a

XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghivja Önöket a Lengyel Iskola 40. évfordulójának megünneplésre.

A többnapos rendezvény első napjának a helyszínét a Lengyel Intézet biztosítja ( 1065 Bp. , Nagymező u. 15).

A műsor 16:00 órakor kezdődik egy családi vetélkedővel ,amely az iskola történetének ismeretségét teszteli.

A program folytatásaként fotókiállítás tekinthető meg az iskola történetéről, festménykiállítás a már elballagott tehetséges diákok műveiből, majd 18.00 órakor az est fénypontjaként színpadra lép az AZNAP zenekar.

 

A rendezvénysorozat bővebb programja itt megtekinthető.

 

 

 

lengyel13_poloniabal_Korda

 

"Eltáncolni az egész éjszakát…"

 

Az idei farsang nagyon rövid volt, de mindenkinek akadt alkalma, hogy jól érezze magát.

 

Sajnálhatja az, aki nem jött el a "Polonia Bálra" február 2-án a Danubius Aréna Hotelbe. A bálnak három szervezője volt: a Fővárosi Lengyel Önkormányzat és a Budapest Főváros XIII. kerületi illetve XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat. A bálra – nagyszabású nyílt rendezvényre több mint 160 vendég jött Budapestről, vidékről, Lengyelországból, sőt Bécsből is. Annak érdekében, hogy sikeres lengyel bálnak nézzünk elébe, a szervezők meghívták Lengyelországból a nagyon híres "Coral" nevű lengyel ének- és zene együttest és a világhírű Wojciech Korda énekest. Emellett fellépet a "Polonez" Nevű folklór tánc együttes a XVIII. Kerületből.

 

A bál 19 órakor kezdődött a "Polonez" nevű hagyományos lengyel tánccal. Az utolsó vendégek másnap hajnali 3 óra után indultak haza.

 

A bál műsora három részből állt: lengyel folklór, a 60–as és 70–es évek és korszerű zene világa: lengyel és magyar "slágerek".

 

A bálon tombolahúzást is szerveztek, amely Önkormányzatok, civil szervezetek és magán vendégek különböző értékes adományaiból tevődött össze. A főnyeremény – egy háromnapi tartózkodás két fő részére a zakopanei "Swierk" üdülőházban.

 

A tombola bevételét, amely 100 250 Ft volt ,a szervezők átadták a vasárnapi Mise után a lengyel plébánosnak, Karol Kozlowski atyának, a Lengyel Templom szükséges kiadásaira.

 

Vasárnap a Szent Mise után a Lengyel Templomban újra felléptek az előző esten fellepő híres művészek: Wojciech Korda és "Coral" együttesből Magdalena Opolony és Tomasz Ciba.

 

A "Polonia Bál" díszvendégei: Andrzej Kalinowski, lengyel konzul és Karol Kozlowski atya – lengyel plébános és Weronika nővér, aki vezeti a Szent Adalbert mellett működő lengyel óvodát , amelyben hittant tanít lengyelül.

 

 

 

2013. Február 12. / 18:00 órákkor szeretettel várunk mindenkit a karnevál utolsó napjaiban megrendezett nyílt klub esténken.

 

A tálakózónak a helyszínt a XIII. kerületi Nemzetiségek Háza (Övezet u. 5) biztosítja, ahol lehetőség lesz a tánc és zene mellett elbeszélgetni a különböző régiókban előforduló lengyel karneváli szokásokról .

 

 

Serdecznie zapraszamy wszystkich naszych przyjaciół na spotkanie klubowe, połączone z

 

Ostatkami, czyli ostatnim tegorocznym dniem karnawału,. Spotkanie przy śpiewach i muzyce odbędzie się w naszej siedzibie – Nemzetiségek Háza – w dniu 12 lutetego od godz. 18.

 

Mile widziane jakies polskie smakołyki, a przede wszystkim dobry nastrój.

 

Będzie równieś okazja by porozmawiac o polskich zwyczajach ostatkowych wystepujacych w róznych regionach kraju.

 

 

 

A Fővárosi Lengyel Önkormányzat közösen a XIII. és a XVIII. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatokkal a lengyel karnevál hagyományához illően idén is megrendezik POLONIA BÁL – t .

 

A rendezvényen fellép a Lengyelországból érkező CORAL együttes és emellett egy különleges személyt is vendégül látunk – az egykori Niebiesko Czarni lengyel beat zenekar frontemberét Wojciech Korda-t.

 

Helyszín:

 

DANUBIUS HOTEL ARÉNA
(1148 Ifjúság útja Budapest 1-3)

 

Időpont:

 

2013.02.02. / 19 órától reggelig.

 

A bőséges vacsora ára 5000 Ft,

 

További információ : 06-30-4231368 vagy 06-1 332 19 79

 

lengyel13_polonia_bal_1lengyel13_polonia_bal_2

 

 

 

2012. december 18.-án, 13 óra kezdessél a Lengyelek Házában a Szt. Adalbert Katolikus Egyesület szervezésében "Szenior Karácsonyt" tartunk a lengyel nemzetiségű idős emberek számára.

 

A rendezvény támogatói: a "Lengyel Közösség" ("Wspólnota Polska") Civil Szervezet, az Országos Lengyel Önkormányzat, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat, valamint a VIII. és a XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségű Önkormányzatok. A művészeti programot a lengyel templomhoz hozzátartozó apácák fogják biztosítani.

 

Mindenkit szeretettel várunk.

 

 

 

A Fővárosi Lengyel Önkormányzat, a Polonia Nova Civil Egyesület és a VIII., XIII., XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatok 2012. december 16-án, 15 órákkor szeretettel meghívják Önt a közös szervezésben megrendezett Lengyel Karácsonyi estre.

 

Helyszín: Akadémia u. 1 ( 1.emelet /Színház Terem)

 

A rendezvény folyamán fellép a "Kleksiki" gyermekegyüttes , amely a karácsonyi produkcióját közösen fogja előadni az óvodásokkal és a Petőfi Sándor Lengyel iskola tanulóival . Ezt követően a színpadon a Grzegorz Baran vezette fúvós együttes által jazz műfajban feldolgozott karácsonyi dalok lesznek hallhatóak.

 

 

 

MEGHÍVÓ

 

Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Testülete tájékoztatja, hogy 2012. évi közmeghallgatását a Nemzetiségek Házában (XIII. ker. Övezet u 5.) 2012. december 4-én (kedden) 18 órakor tartja.

 

 

A közmeghallgatás után a "Krakkói betlehemi jászol" című kiállításmegnyitó veszi kezdetét, majd a közeli Mikulás Nap és Karácsonyi Ünnepek apropóján nyílt Klubestet is tartunk , ezért szeretettel várjuk Önt és hozzátartozóit, hogy közösen lengyel ízekkel, zenével, énekléssel felidézzük a lengyel karácsonyi hagyományokat.

 

ZAPROSZENIE

 

Samorząd Narodowości Polskiej XIII. dzielnicy Budapesztu informuje, że 4 grudnia 2012 r. (wtorek) o godz. 18 w siedzibie samorządu – w Domu Narodowości , Budapest, Övezet u. 5

 

odbędzie się doroczne publiczne zebranie sprawozdawcze z pracy samorządu.

 

 

Po zebraniu natomiast nastąpi otarcie wystawy „Krakowskie szopki betlejemskie, a następnie wieczór klubowy z polskimi smakami, śpiewem i muzyką, nawiązującymi do polskich tradycji mikołajowych i bożonarodzeniowych.

 

 

Serdecznie wszystkich zapraszamy!

 

 

Radni Samorządu Narodowości Polskiej

 

 

 

„Családi Márton Nap lengyel szemmel”

 

lengyel13_PolishLiba

2012. November 11.

 

A Néprajzi Múzeum, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat, a II., V., XIII. , és XVIII. Kerületi Lengyel Önkormányzatok, tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Lengyelország Függetlenségi Napja és hagyományörző  népszokások „Családi Márton Nap lengyel szemmel” címmel a Néprajzi Múzeumba 2012. November 11-én, vasárnap 10.00-18.00 óráig megrendezésre kerülő rendezvényre.

 

E családi napon lengyel vendégeinkkel közösen elevenítjük fel a Szent Márton nap hagyományait. Libák és tollak mellett különleges műtárgyakkal: tolldíszekkel és papírkivágásokkal, lengyel és magyar szemmel járjuk körül a jeles napot. A programban többféle madár, egy ornitológus, sok mese és játék, zene és táncház, kézműves műhely, rajzverseny, Ludas Matyi hasonmásverseny, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetés várja a gyerekeket és a felnőtteket. A múzeumi libanap egyáltalán nem szokásos libanap, hanem egy változatos, új ízeket és hangulatokat felvonultató kulturális élmény, amelyet idén a lengyel kapcsolatok színesítenek.

 

 

 

Irodalom és Zene a Nemzetiségek Házában

 

2012. Október 4. (csütörtök) 18.00 órakkor a XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és hozzátartozóit az általunk megrendezett írói estre, ahol alkalmunk lesz találkozni elismert íróval – Cséby Gézával.
 A jelenleg Keszthelyen élő kulturális aktivista,  a versírás mellett drámafordítással is foglalkozik.  A költővel a találkozás napján mindenkinek lehetősége lesz beszélgetni, a művészetéről és egyben a lengyel – magyar kapcsolatairól is.
Az írói est alatt fellép a nemrég felvedezett akusztikus Polish Coffe zenei együttes.
 Az idelátogatóknak garantáljuk, hogy nagyon érdekes estén fognak részt venni egy különleges ember társaságában, kellemes kis zene mellett még meglepetésben is részsülnek.

 

Helyszín: Nemzetiségek Háza, Bp. XIII. Övezet u. 5

 

(megközelítés a 14-es villamossal, Rokolya u. megálló)

 

 

 

MEGHÍVÓ

 

Szeptember 16.-án a II. kerületben megrendezendő pikniken újraéljük azt történelmi pillanatot, amikor 1939-ben, a II.világháborúidején megnyilt a magyar határ a lengyel  menekültek előtt. Újra felállítjuk az őket köszöntő zöld kaput,kenyérrel és borral vendégeljük meg érkezőket – ahogy a magyarok tették azt 1939 szeptemberében. Gyertek és segitsetek szépen feldíszíteni a kaput,amely nem elválasztja,hanem összeköti a két nemzetet.

 

Várunk benneteket:

Dátum: szeptember 16., 12.30 órakor.
Helyszín: Bp.II.kerület,Szilágyi Erzsébet fasor 93-101
         A Szilágyi EWrzsébet fasor és Nagyajtai u. sarkán

 

Megközeléítés:
A Széll Kálmán tértől a 61-és villamossal a 4megálló Hüvösvölgy felé (Nagyajtai utcai megálló)

 

Figyelem:
-mivel a találkozó helyszíne egy park,ahol nincsenek padok,kérjük,aki tud,hozzon magával pokrócot(plédet,párnát),amelyből nálunk is lesz néhány, de lehet, hogy nem elegendő minden résztvevőnek.
-ha esős idő lesz, a találkozóra a Polonia Nova Egyesület székházában kerül sor,Bp.VI. Jókai tér1/2.

 

Szeretettel várunk
Budapest II.kerület Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat,
valamint
Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat XIII. és XVIII ker.

 

Ha kérdések vagy javaslatokot van,keressetek a következő elérhetőségeken:
e-mail: felfoldi@externet.hu
tel. 36 30 657 6591,  36 20 938 7765 ,  36 30 423 1368

 

 

 

2012. június 23. Budapesti Lengyel Fesztivál

 

Mindenkit szeretettel várunk szombaton ,június 23. 11 órától a Bp. XVIII Bókay kertben megrendezett és általunk támogatott Budapesti Lengyel Fesztiválon.

Számos együttes érkezik Lengyelországból és Magyarország különböző városaiból.

Köztük fellép a Békéscsabai Chopin Kórus, Szent Kinga Kórus, Coro Cantorum Kórus (PL), Wisla Énekcsoport, a hazai Polonez Táncegyüttes és Blawatki Néptáncegyüttes (PL) és a Hangulat Trió, no meg a 13. kerületi AZNAP együttes. Zenei produkció mellett fellép a budapesti Zebra Színházi Társulat. A színpadi produkciók mellett egésznapos kézműves foglalkozások , vásár, vetélkedők és kiállítások lesznek, köztuk érdemes megemlíteni a “Zalipie” népművészeti festőket és a Zakopánéból érkező kézműveseket is.

 

 

 

2012. június 3. XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválja

Szeretettel várunk mindenkit a XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválján 2012. június 3-án, vasárnap 10.00-18.00-ig a szokásos helyen, a Babér utcai templom melletti téren.