2016.03.23.-án a LENGYEL – MAGYAR BARÁTSÁG NAPJA alkalmából a Bp. XIII. , XII és a III. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közösen megrendezték a “Barátság Hajó” rendezvényt, melyen fellépet a Cosa Polska.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető

 

lengyel13 Lengyel Magyar Barátság napja

 

 

2015. szeptember 19-20 Lengyel-magyar történelmi és tanulmányi út a Dunakanyarban és az Ipoly mentén.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető

 

lengyel13 Lengyel Magyar Történelmi Út

 

 

Budapest Főváros XIII. Ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata 2014. december 12-én tartotta „Lengyel Hagyományos Karácsony” nyílt rendezvényét.

Míg zajlott a közös társalgás és az ételek elhelyezése ez időben kezdetét vette 1 órás előadói műsorát a Cosa Polska zenekar.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető

 

lengyel13_orok_remenyek_hose_2014

 

 

2014.03.27. „Az örök remények hőse – Bem József tábornok”.

 

Találkozás dr. Kovács István történész, író, költő és műfordítóval.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető

 

lengyel13_orok_remenyek_hose_2014

 

 

2014.03.21-23 Lengyel – Magyar Barátság Nap / EGER

 

Az idei Barátságnapján Egerben fellépet az AZNAP zenekar. Önkormányzatunk és más szervezetek már pénteken megérkeztek csak, hogy minél több programban részt tudjanak venni ezen rangos eseményen.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető

 

lengyel13_magyar_baratsag_2014_aznap

 

 

2014.02.28. Megtartottuk a Polania Bált.

Az Aréna Hotelben a hagyományokkal lépést tartva újra megrendeztük a Polonia Bált. Mindenki jól érezte magát. A lengyel Koral zenekar gondoskodott róla, hogy a táncparkett mindig teli legyen!

 

A képre kattintva a képsorozat megtekinthető

 

lengyel13_polonia_bal_2014

 

 

2013. december 13. Grzegorz Łubczyk által rendezett MAGYAR SZÍV c. film bemutatója, amelyet a közösen szervezet a XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Lengyel Intézet.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető:

 

lengyel13_zapro-FILM

 

 

2013. december 15. vasárnap 15.00 Polonia Karácsony Estet tartottunk az Akadémia u. 1 , Szinház Termében, melyen fellépett Blazejczyk Danuta és a Szent Kinga Kórus.

 

A fotósorozat ide kattintva megtekinthető.

 

 

2013 december 3-án a Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Testülete 2013. évi közmeghallgatást tartott a Nemzetiségek Házában.

A közmeghallgatás után a “Szent Hedvig- lengyel királynő” című kiállítás megnyitó és előadás volt a magyar származású lengyel királynőről.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető:

 

lengyel13 Jan Pietrzak - Dzien Niepodleglosci 2013

 

 

2013. november 16-án a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából az Akadémia utca 1 szám alatt levő Színház Teremben fellépet Jan Pietrzak a “Kabaré Mestere”.

A rendezvény támogatói: a Fővárosi, a XIII. és a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat voltak.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető:

 

lengyel13 Jan Pietrzak - Dzien Niepodleglosci 2013

 

 

2013.11.7-10. Zarándok út Krynicába, a Beszkidek legpatinásabb gyógyhelyére, Stary Sączba – Régi Sącz, ahol az Árpád-házi Szent Kinga egy klarissza kolostort alapított, ahol később meghalt és a hamavait ott elhelyezték.

 

A fotósorozat ide kattintva megtekinthető.

 

 

2013.09.26.-án a XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a klubtalálkozón, ünnepélyes fotókiállítás megnyitót tartott, melynek tematikája az Ukrán (Lwow) területen fekvő Lyczkowski temető.

A kiállítást Nemzetiségek Házában tartottuk.

 

A fotósorozat ide kattintva megtekinthető.

 

 

2013. szeptember 20-án a Solymári Szövetséges Katonai Temetőben részt vettünk a II. világháborúban elesett lengyel pilóták exhumált földi maradványanyainak ünnepélyes temetésén.

 

A magyarországi archeológusok munkájának köszönhetően 2012 októberében rátaláltak egy Halifax JD 362 GR típusú katonai repülőgép maradványaira, amely az 1586. számú speciális feladatokat elvégző lengyel katonai osztaghoz tartozott. A repülőgépet 1944. augusztus 26.-án magyar légvédelmi területe fölött lelőtték miközben fontos szállítmányt vitt a Varsói Felkelés résztvevőinek.

 

A Lengyel Nagykövetség által kezdeményezet törekvések gyümölcseként, figyelembe véve a lengyel honvédségi végtisztesség hagyományokat megszervezték az elhunyt katonák újratemetését.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető:

 

lengyel13 II világháborúban elesett lengyel pilóták exhumálása, ünnepélyes temetése

 

 

II. Lengyel Fesztivál és VI. Polonia Gála

 

Annak ellenére, hogy hatodszorra került megrendezésre a Polonia Gála biztos kevesen tudják azt, hogy milyen számos lengyel zenekar, tánc és ének csoport tevékenykedik Magyarországon.

A Polonia Gálát hat évvel ezelőtt kezdeményezte a Fővárosi Lengyel Önkormányzat a III., XIII. és XVIII Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatokkal közösen, amelyek hozzájárultak a rendezvény költségvetéséhez is.

Budapestre az egész ország területéről érkeztek kórusok, tánc és zenei csoportok. Évek múltával észre sem vettük miként gyarapodtak ezek a lengyel művészi társulatok, zenekarok tánc csoportok és ami a legfontosabb annak ellenére, hogy ezek az amatőr csoportok egyre magasabb szintű műsort mutatnak be nekünk.

Idén is június 15.- én megtartottuk a II. Lengyel Fesztivált amit egybekötöttünk a VI. Lengyel Gálával. A számos kórus és ének társulat mellett fellépet az AZNAP és a Polish Dream zenekar. A híres Polonez tánc csoport mellett még lehetősége volt bemutatkozni a XIII. ker. Diadal utcai általános iskola által vezetett néptánc csoportnak is. A fellépők száma elérte a 175 főt és ezt a számot csak a közönség növelte.

 

A képre kattintva a fotósorozat megtekinthető:

 

lengyel13_II_lengyel_fesztival

 

 

Mivel ebben az évben a kerületünk ünnepli megalakulásának 75-dik évfordulóját ezert a Nemzetiségi Fesztiválra meghívtunk a Lengyelországból érkező híres 22 fős tánc és ének “Grojcowianie” nevű együttest.

 

Május 26án 10-órákor kezdődött a XIII. kerületi Nemzetiségi Fesztivál. Az emberek szerint nagyon szép kiállítást rendeztünk a lengyel sátorban. A vendégek hoztak magukkal gyönyörű népi tárgyakat Zsywiec és Konyakow környékéről (pld. Csípke, népi kendők, fából készült tárgyak mint színes lovacska, koráll láncok, korkötő, tojásokat és sok minden más). Az együttest tagjai hoztak magukkal lengyel hegyi különlegességeket (kostolnivaló), lengyel süteményeket, cukorkát, játékokat a gyerekeknek… Mi pedig grillezett lengyel kolbászt és grillezett lengyel hegyi sajtot( “Oscypek”) készítettünk.

 

 

13.30-kor kezdődött a nemzetiségek zenés felvonulása, majd az együttes 17.15 perckor fellépet a színpadon. Aki esetleg lemaradt rola itt megtekintheti a teljes produkciót.

 

 

A Fesztiválon részt vett Szakály Lajosné, 91 éves lengyel menekült még 1943-ból, aki háború után Budapesten ment férjhez.

 

A Fesztivált 3 nemzetiségű táncház zárta : a Bolgár, Lengyel majd végül a Görögök perdítették táncra a kerületi közönséget.

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_nemzet_feszt_2013_177

 

 

Számunkra a Költészet Napja egy különleges lehetőség, amely alkalomból találkozhatunk a Magyarországon élő lengyel költőkkel. 2013. Április 24- én a Budapesti XIII ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Nemzetiségek Házában irodalmi tálaklozót rendezett Konrad Sutarski és Marek Rak-kal közösen. Elsőre talán meglepő lehetett a vendégeknek, hogy mind a kettőjük külön műfajban alkot, azonban ennek köszönhetően nagyon érdekes és kreatív estének néztünk elébe. A lenti videóban megtekinthetik K. Sutarski cím nélküli verset, amely Katyn-i eseményeket eleveníti meg.

 

 

Ezen az estén a találkozásunkat a két irodalmi egyéniséggel összekötöttük a legidősebb “lengyelünk” Rozália néni , születésnapjával, aki a 91. évét töltötte be.

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_Irodalmi_Est_Sutarski_Rak_Cimlap

 

 

2013. április 4.-én különleges kiállítás megnyitót tekinthetett meg a kerületi nemzetiségünk, Együtt a Tátra Csúcsaira címmel. A kiállítás többnyire régi fekete-fehér fényképekből állt össze és a magyar – lengyel hegymászás közös történetet ábrázolta. A Kiállítást Dr. Konrad Sutarski nyitotta meg, majd ezt követően fellépet a Polonez tánccsoport , amely egy külön programmal készült erre az eseményre előadva a gorálok táncát. A vendégek miután megtekintették a fotókat 1 pohár vörös bor és egy finom meleg tál lengyel bigosz (savanyú káposzta hússal) mellett lepihenhettek.

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_TATRA_kiallitas

 

 

Ebben az évben a Lengyel- Magyar Barátság Napjának a házigazdája Tarnów város volt.  Mint minden évben idén is részt vettünk ezeken az ünnepségeken. A Fővárosi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Bp. XIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal közösen megszervezték az utazást erre a nemes ünnepségre.  Egy percig sem volt időnk unatkozni mivel sűrű programok vartank ránk köztük:  „Baráti látogatás Lippóczynál” (a Tarnówi Magyarbarátok Társasága, lengyel-magyar társaságok és Tarnów magyar testvérvárosaiból érkezett delegációk találkozója), a Magyar- Lengyel Barátság Napjára és az 1848-49-es szabadságharc kitörésének 165. évfordulójára készült emléktábla felavatása, Bem József tábornok mauzóleumának megkoszorúzása, a Tarnówi Területi Múzeum gyűjteményéből származó Jan Styka Erdélyi Körképének részleteinek megtekintése, Nemzetek Barátsága Gála a Solski Színházban, Útépítő Ipari Múzeum látogatása Szczucin-ban és a Zalipie “virágfestészettel” díszített falu megtekintése , ezen kívül még sok sok változatos, színes programon vettünk rész. A képek magukról beszélnek ha kedvük van lent megtekinthetik.

 

lengyel13_Baratsag_Nap_Tarnow

 

 

Sajnálhatja az, aki nem jött el a “Polonia Bálra” február 2-án a Danubius Aréna Hotelbe. A bálnak három szervezője volt: a Fővárosi Lengyel Önkormányzat és a Budapest Főváros XIII. kerületi illetve XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat. A bálra – nagyszabású nyílt rendezvényre több mint 160 vendég jött Budapestről, vidékről, Lengyelországból, sőt Bécsből is. Annak érdekében, hogy sikeres lengyel bálnak nézzünk elébe, a szervezők meghívták Lengyelországból a nagyon híres “Coral” nevű lengyel ének- és zene együttest és a világhírű Wojciech Korda énekest. Emellett fellépet a “Polonez” Nevű folklór tánc együttes a XVIII. Kerületből.

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_Kozmeghallgatas

 

 

 

2012. december 4.

 

Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatása a Nemzetiségek Házában

 

A közmeghallgatás után a “Krakkói betlehemi jászol” című kiállításmegnyitó vette kezdetét, majd a közeli Mikulás Nap és Karácsonyi Ünnepek apropóján nyílt Klubestet is tartottunk , majd közösen lengyel ízekkel, zenével, énekléssel felidéztük a lengyel karácsonyi hagyományokat.

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_Kozmeghallgatas

 

 

 

2012. November 11.

 

Családi Márton Nap lengyel szemmel

 

E családi napon lengyel vendégeinkkel közösen elevenítettük fel a Szent Márton nap hagyományait. Libák és tollak mellett különleges műtárgyakkal: tolldíszekkel és papírkivágásokkal, lengyel és magyar szemmel jártuk körül a Néprajzi Múzeum termeit. Többféle madár, egy ornitológus, sok mese és játék, zene és táncház, kézműves műhely, rajzverseny, Ludas Matyi hasonmásverseny, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetés várta a gyerekeket.

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_Marton_nap

 

 

Irodalom és Zene a Nemzetiségek Házában

 

2012. Október 4. XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat székhelyére – a Nemzetiségek Házába ellátogatott, a Keszthelyről érkező, elismert versíró és drámafordító – Cséby Géza. Az íróest nagyon jól sikerült. A kulturális aktivista elsősorban előadást tartott a lengyel – magyar kapcsolatairól, és művészeti pályafutásáról , és a jelenlegi munkásságáról. A jelenlevőknek alkalmuk volt megismerni szinte az összes kiadott könyvét. Az írói találkozót a Polish Coffe népegyüttes zárta kiváló hangulatú koncertjével , amely épp úgy illett az irodalmi találkozóhoz, ahogyan az irodalom be tud épülni és egyben sokszor ihletett ad a zene világában.

 

(szöveg: stan)

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_mindenki_es_Geza

 

2012. Szeptember 16–án sikeresen megemlékeztünk egy közös történelmi múltunkra, amikor 1939-ben megnyílt a magyar határ a lengyel menekültek előtt. A rendezvény a Zöld Kapu Történelmi Piknik nevet viselte. A pikniken mindenki aktívan segített felépíteni azt a szimbolikus kaput, amin keresztül anno borral és kenyérrel várva befogadtuk a lengyel testvéreket. Nagyon kedvezett a napos időjárás. Volt közös éneklés mind két nyelven, közös tánc, versszavalás, hátrafelé biciklizés és persze végül a kihagyhatatlan lengyel házi-jellegű húszsír. Az eseményt a nemrég felfedezett Polish Coffe nemzetközi népegyüttes színesítette.

 

(fotó és szöveg : stan)

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_imi_es_a_kapu

 

2012. június 3. , Nemzetiségek Fesztiválja, Babér utcai templom elötti tér / Angyalföld

 

Hagyományhoz illően megtartottuk Angyalföldön a Nemzetiségek Fesztiválját.

Idén is a meleg napon hűsító céklalevessel hidegen tálalva (Chlodnik) vártuk a vendégeket. Előételként finom eredeti lengyel házi zsíroskenyérrel és kapros kovászos uborkával kináltuk a sátrunkhoz látogatókat. Az Önkormányzatunkat a fesztivál színpadán a Polonez Tánccsoport képviselte.

 

A képek megtekinthetéséhez klikkeljen ide!

 

 

 

“Mai lengyel művészet” – plakátkiállítás megnyitó

 

2012. április 18-án a József Attila Művelődési Házban “Mai lengyel művészet címmel nyílt igen érdekes kiállítás, melyet rengetegen látogattak meg. Szintén ugyan ezen az eseményen ünnepeltük Szokolay Lajosné Rózsa (Pani Rózsa) 90. születésnapját tortával, lengyel kostóloval egybekötve. A kiállításmegnyitót a kerületi AZNAP zenekar színesitette.

 

A képek megtekinthetéséhez klikkeljen ide!

 

 

 

Lengyel – Magyar Barátság Nap 2012

 

2012. március 23. részt vettünk az Ópusztaszeren megrendezett Lengyel – Magyar Barátság Napján

 

A képek megtekinthetéséhez klikkeljen ide!