Mivel ebben az évben a kerületünk ünnepli megalakulásának 75-dik évfordulóját ezert a Nemzetiségi Fesztiválra meghívtunk a Lengyelországból érkező híres 22 fős tánc és ének “Grojcowianie” nevű együttest.

 

Május 26án 10-órákor kezdődött a XIII. kerületi Nemzetiségi Fesztivál. Az emberek szerint nagyon szép kiállítást rendeztünk a lengyel sátorban. A vendégek hoztak magukkal gyönyörű népi tárgyakat Zsywiec és Konyakow környékéről (pld. Csípke, népi kendők, fából készült tárgyak mint színes lovacska, koráll láncok, korkötő, tojásokat és sok minden más). Az együttest tagjai hoztak magukkal lengyel hegyi különlegességeket (kostolnivaló), lengyel süteményeket, cukorkát, játékokat a gyerekeknek… Mi pedig grillezett lengyel kolbászt és grillezett lengyel hegyi sajtot( “Oscypek”) készítettünk.

 

 

13.30-kor kezdődött a nemzetiségek zenés felvonulása, majd az együttes 17.15 perckor fellépet a színpadon. Aki esetleg lemaradt rola itt megtekintheti a teljes produkciót.

 

 

A Fesztiválon részt vett Szakály Lajosné, 91 éves lengyel menekült még 1943-ból, aki háború után Budapesten ment férjhez.

 

A Fesztivált 3 nemzetiségű táncház zárta : a Bolgár, Lengyel majd végül a Görögök perdítették táncra a kerületi közönséget.

 

A fotósorozat a képre kattintva megtekinthető

 

lengyel13_nemzet_feszt_2013_177